Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Vesszőből font kézműves madáretető

Kézművesek egymás közt

Akik kézműves alkotók, általában maguk is szívesen vásárolnak kézműves használati tárgyakat. Én sem vagyok kivétel.

Már második éve vagyok tagja a Hagyományok Háza Nyitott Műhely alkotói csoportjának. Minden alkalommal, amikor ott dolgozom, örömmel csodálom meg a többi alkotó tevékenységét és műveit, akármelyik mesterséget képviseli is a csapatban. Persze, ez kölcsönös, én is sokszor válaszolok a többiek kérdéseire a saját „szakterületemmel” kapcsolatban.
Egy ilyen alkalommal, még nyár elején, beszélgettünk Hajdu Marcsi kosárfonóval, aki éppen egy madáretetőt készített. Alaposan megtárgyaltuk a különböző madarak szokásait, hogy hova a legjobb elhelyezni a madáretetőket, mik a tapasztalataink. Végül megállapodtunk, hogy készít nekem az őszi madáretetési „szezon” kezdetére egy felfüggeszthető alkalmatosságot, mert ősztől tavaszig a gyöngyfűző asztaltól fel-felpillantva örömmel nézegetem tollas kis barátainkat, amikor reggelizni vagy uzsonnázni jönnek.

Mi volt a bajom a korábbi madáretetőnkkel?

Tulajdonképpen csak annyi, hogy egy léccel volt az erkélyünk korlátjára szerelve, mivel kistestű madaraknak, cinkéknek, vörösbegyeknek és hasonlóknak szántuk. Azonban a tartólécre a nagyobb madarak, pl. galambok is leszálltak, és azon egyensúlyozva végigsétáltak az etetőig, így a kisebb madarak nem mertek odajönni.

régi madáretető havas időben

A szél is sokszor kifújta belőle a magokat. Ráadásul kissé ingataggá is vált a régi etető. Megviselték az előző telek.

madáretető a hóban

Mi szerepelt a kívánságlistámon?

Az volt az elképzelésem, hogy egy függesztett kivitelű példány alkalmasabb volna nekünk. Lehetőleg olyan kialakítással, hogy csak a kistestű madarak tudják elérni a nekik szánt táplálékot. Könnyű legyen feltölteni, viszonylag sok eleség férjen bele, ne szóródjon ki belőle könnyen, mikor fúj a szél. Végül körvonalazódott, hogy milyen is legyen.

Elkészült a kézműves madáretető…

Még éppen időben készen lett, hogy az indián nyár elmúltával ki tudjuk akasztani, hiszen évek óta ilyentájt terítettünk asztalt a kis énekeseinknek hálából a nyári koncertekért.

vesszőből font kézműves madáretető

A mai nap különösen alkalmas volt a „nyúzópróbára”. Erős, viharos szél fújt egész nap, esett az eső is, úgy gondoltuk, lássuk, mire számíthatunk! Nos, azt hiszem, teljes a siker. Nézzétek csak!

Köszönöm, Marcsi, nagy örömöt szereztél vele!

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad, a “Tetszik” gombra kattintva jelezheted, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet, használd bátran a “Megosztás” gombot a cikk alatt! Hogy biztosan visszatalálj ide, tűzd ki a Pinterest mintagyűjteményedbe is! Köszönöm.

Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján is.

Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

«
»

4 comments on “Vesszőből font kézműves madáretető”

  1. Istvánné Jenei szerint:

    Szeretnék venni vesszőből font madáretetőt.
    Láttam egy rövid műsort is a TV-ben.Nagyon szépek, környezetbe illők.

    1. NemVal szerint:

      Kedves Olvasóm!
      A videóban bemutatott vesszőből font madáretető Hajdu Marcsi kosárfonó munkája. Nála lehet rendelni. A Facebook-on Marcsi Hajdu profilnévvel lehet megtalálni, és Messenger-en fel lehet vele venni a kapcsolatot.

  2. Komjáthi Barnáné szerint:

    A vesszőből font madáretetőből szeretnék rendelni. Nagyon tetszik. A méretet is írja meg.

    1. NemVal szerint:

      Ahogy a bejegyzésben írtam is, a madáretető Hajdu Marcsi kosárfonó munkája. Tőle lehet rendelni. Elérhetőségei itt találhatók a róla szóló cikk végén: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/hajdumarcsi (Megjegyzem, hogy most, amikor a választ írom, még mindig Marcsi madáretetője szolgálja tollas barátaink téli élelmezését…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük