Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Bemutatkozás

Nemesházi Valéria profilkép
Nemesházi Valéria gyöngyfűző, gyöngykötő és főállású nagymama vagyok.

Gyöngyékszereket, gyöngyökkel díszített, kézzel kötött ruhadarabokat és viselet-kiegészítőket tervezek és készítek. A megszerzett tudást is szívesen továbbadom – szeretek tanítani.

Sokan a világhálón használt nevemen (NemVal) ismernek. Szólíts így bátran, ha találkozunk, vagy írsz nekem, de hallgatok a Vali vagy Valéria megszólításra is.

Mint oly sokunkat, engem is gyerekkorom óta vonzott mindenféle kreatív tevékenység. Kötöttem, horgoltam, varrtam, hímeztem, fúrtam-faragtam, de végül a gyöngyfűzés, ezen belül is a népiékszer-készítés varázsolt el annyira, hogy abba se tudom hagyni.

Talán genetikai előzményei is vannak a választásomnak, hiszen az egyik dédnagyapám  a XIX-XX. század fordulóján ötvösként – vagy ahogy akkor nevezték: aranyművesként – működött, ahogy korábban a felmenői. Gyermekei közül is többen folytatták a családi hagyományt. Apai nagyapám iparművész és feltaláló volt, aki szintén nem volt híján a kreativitásnak: az ő találmánya volt például a kivilágítható és forgatható hirdető oszlop, melyre a szabadalmi oltalmat 1907-ben kapta meg. De édesanyám családjában is természetes volt, hogy az asszonyok kézimunkáztak, a férfiak pedig a maguk készítette használati tárgyaikat nem csak a célszerűségnek rendelték alá, hanem ha lehetett, különböző faragásokkal díszítették is.

Gyöngyfűzői pályafutásom 2009-ben hobbinak indult, de nagyon hamar túlnőtt a szabadidő kellemes eltöltésének keretein. Eleinte, kezdőként az internet segítségével, ingyenes oldalakat, fórumokon folytatott beszélgetéseket figyelve tanultam meg a legalapvetőbb technikákat, de hamarosan szükségét éreztem, hogy szervezett formában is tanuljak, elmélyítsem tudásomat. Rövid időn belül világossá vált, hogy legszívesebben gyöngygallérokat  fűzök, és ha autentikus darabokat szeretnék készíteni, meg kell találnom a lehetőséget az ezzel kapcsolatos ismeretek megszerzésére.

Hetedik unokám – hat fiú után egy kislány – megszületése inspirált arra, hogy megismerkedjek a gyöngykötéssel is. A gyöngymunkák ezen ágában is igyekszem első sorban a népi mintákat összegyűjteni, megtanulni és felhasználni saját alkotásaimban.

2010. óta rendszeres résztvevője vagyok több különböző, gyöngyfűzéssel foglalkozó tábornak mind továbbképzési, mind kikapcsolódási céllal.

Ugyancsak 2010. óta zsűriztetem munkáimat a Hagyományok Házában, ami alapján a gyöngyfűző népi iparművész minősítést 2016-ban, a viseletkészítő (gyöngykötő) népi iparművész címet 2019-ben nyertem el.

2014-ben indultam az V. „Berekai Éva” országos népi ékszer pályázaton, ahol négy alkotásomat válogatták be a kiállítási anyagba.

2016-ban a Hagyományok Háza időszaki kiállító termében megrendezett Beaded jEUwelry – A gyöngyszemtől az ékszerig című kiállításon öt ékszerem került bemutatásra.

Célom, hogy mindazt a szépséget, örömöt, amit számomra a népi díszítő művészet, és különösen a gyöngyök jelentenek továbbadjam környezetemnek, vásárlóimnak, megrendelőimnek és a következő nemzedékek gyöngyfűzőinek.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb minden gyöngyékszer és más gyöngyös alkotás eljut ahhoz, akinek készült. Akár azért mert megrendelte, akár azért mert valamelyik korábban elkészült darab „megszólította”. De ugyanígy előbb-utóbb mindenki megtalálja azt ékszert, gyöngyös kötött érmelegítőt, viselet-kiegészítőt vagy  ruhadarabot, ami stílusához, egyéniségéhez, külső-belső tulajdonságaihoz legjobban passzol.

Sokszor úgy érzem, a gyöngyök vezetik a kezem, szinte megmondják, mivé szeretnének válni. Máskor a megrendelő kívánságát figyelembe véve alkotok. De az minden esetben biztos, hogy szívvel-lélekkel dolgozom az éppen aktuális darabon.

Ha megtetszik valamelyik – akár korábban gazdára talált – munkám, vagy csak hasonlót szeretnél, annak sincs akadálya, hogy megbeszéljük, hogy el lehet-e újból, esetleg más szín- vagy mintaváltozatban, méretben készíteni. Akár e-mailben, akár a honlap kapcsolati űrlapján kérdezz bátran, szívesen válaszolok!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Újság:

Praktika Magazin 2017. november „Hűvös napkra” c. cikk

Online formában elérhető itt.

Hűvös napokra in "Praktika Magazin"

Rádió:

Szent István Rádió, 2021. február 5. 18:35 „Közelkép” c. műsor

Televízió:

M1 – Duna World, 2017. október 16. „Család-barát” c. műsor

M1, 2017. december 5. „Életkor” c. műsor

M5, 2020. jauár 12. Híradó

Zalaegerszegi Televízió, 2020. január 12. „Népi kézműves kurzus” c. műsor

Duna TV, 2021. február 25. „Almárium” c. műsor

Duna TV, 2023. május 12. „Almárium” c. műsor

Egyéb híradások, információk:

Hagyományok Háza online cikk

Hagyományok Háza online interjú

Hagyományok Háza workshop

Nyugi (Caféblog) online interjú