Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Milyen fonalat vegyek? – 7 fontos tudnivaló kezdő fonalvarázslók részére

Sokan vannak, akik gyakorlott kézimunkázók. Persze, mindig akadnak kezdő fonalvarázslók is. Mivel „egy újszülöttnek minden vicc új”, ez a bejegyzés leginkább nekik szól.

Gyöngyfűző tanítványaim között és a gyöngykötő workshopok, mesterségbemutatók résztvevői között is gyakran merülnek fel olyan kérdések, ami a felhasznált alapanyagokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat firtatják. Az egyik ilyen kérdés: „Milyen fonalat vegyek?”
Tulajdonképpen bármelyik fonal mellett döntesz, van néhány dolog, amire mindenképpen figyelni kell.
Most lássunk akkor hét észben tartandó dolgot a fonalakkal kapcsolatban. Hiszen mindegy, mennyire vagy gyakorlott kézműves, a munkádhoz használt fonal nagyon is befolyásolja az erőfeszítéseid végeredményét.
(Lesz majd hasonló cikk a gyöngyökről is, hiszen azokkal kapcsolatban is van néhány olyan ökölszabály, amiről jó, ha nem feledkezel meg.)

milyen fonalat vegyek - nő köt - fonalak-kötőtűk

1.

Mindig olvasd el a címkéket! Sőt az a legokosabb, ha meg is őrzöd őket.
Az összes fonalat címkével látják el, amely a gyártó megjelölésén és a fonal fantázianevén túl tartalmazza mindazokat az adatokat, amelyekre szükséged lesz, hogy a munkádhoz mindig a legmegfelelőbbet tudd kiválasztani: a vastagságát, az összetételét, a festés színét és hasonlókat. Sokat lehet tanulni az apró betűs részekből is, azokat is olvasd el!

2.

Az egységnyi súlyra (többnyire az adott gombolyag súlyára, vagy 100 grammra) érvényes, méterben megadott szálhosszúság valójában a szál vastagságát jelenti. Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de minél kisebb ez a szám, annál vastagabb a fonal. (Ehhez hasonló feliratot keress a címkén: Pl. 125 m/50 g, 200 m/50g, 420m/100 g, esetleg, angolszász nyelvterületről vásárolt fonalaknál lehet, hogy yardban és unciában van megadva: 191 yds/1.8 oz – bár szerencsés esetben mellette láthatod ennek m/g-ban kifejezett értékét is.)

fonalgombolyagok kötőtűkkel

3.

Mindig készíts próbakötést! Egy új típusú fonal kipróbálása elég idegtépő lehet, ha ezt elmulasztod.
Köss egy kb. 10 x 10 cm-es, vagy ennél egy kissé nagyobb próbadarabot, és nézd meg, hogyan viselkedik a fonal. Ezzel sok bosszúságtól kímélheted meg magad.
Sokszor a fonal címkéjén is találsz javaslatot, hogy a színén sima, a visszáján fordított sorokkal haladva hány szem és hány sor felel meg a javasolt kötőtűvel ennek a méretnek.
Érdemes megőrizni ezt is a címkével együtt, és egy hozzá tűzött kis jegyzetlapra felírni, hogy pontosan hogyan készítetted el, és a tapasztalataidat is, hogy pl. mosás, szárítás után változott-e a mérete, és mennyit. A méretváltozás (az, hogy kissé összemegy vagy megnyúlik) irányonként is változhat, de akár gyártónként is eltérő lehet még akkor is, ha azonos a fonal összetétele. Tehát valóban nem érdemes ezt a lépést kihagyni.

4.

Mivel a végeredményt befolyásolja a választott minta és az is, hogy mennyire kötsz szorosan, vedd figyelembe a minta készítőjének ajánlását is! Vannak, akik szeretnek lazán kötni, mások inkább a szorosabb munkát részesítik előnyben. A saját kötési stílusodnak megfelelően válassz kötőtűt a munkához! Ha lazán kötsz, használhatsz hozzá 1/2 vagy 1 mm-rel vékonyabb, ha szorosan dolgozol, esetleg 1/2 vagy 1 mm-rel vastagabb kötőtűt, mint ami a minta leírásában szerepel. (Erről jut eszembe: hol tárolod a kötőtűidet? Itt találhatsz rá egy jó ötletet.)

5.

Ne változtass a mintában megadott fonalfajtán és -vastagságon! A mintákat úgy készítik el, hogy bizonyos fonalösszetétellel és -vastagsággal tesztelik azokat. Ha eltérsz a mintában megadottaktól, az bizony kellemetlen és váratlan eredményekhez vezethet. Természetesen, ha elég merész vagy, kipróbálhatod. Csak ne mondd, hogy senki nem figyelmeztetett! (Egyes gyártók szerencsére a fonalcímkén adnak segítséget a helyettesíthetőségre vonatkozóan is.)

6.

Nem csak a színkód, hanem a festési tételt jelölő szám is számít! Ez a szám egy ravasz kis bajkeverő lehet. A festés eltérő eredményekhez vezethet, még akkor is, ha ugyanazt az alapanyagot és festéket használják különböző gyártási tételeken. Ezért egy munkához mindig azonos festési folyamatból származó gombolyagokat használj – ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy az összes gombolyagon ugyanaz a szám szerepeljen ennek a jelzésére! Különben előfordulhat, hogy szándékod ellenére csíkos lesz a munkád. Például ilyen feliratok mellett/alatt találhatod meg ezt a jelölést: LOT / Dylot / BAGNO, stb.

7.

A mosási / tisztítási / szárítási utasítások nem véletlenül szerepelnek a címkén! Kötött mesterműveid hosszabb ideig őrzik meg szép állapotukat, ha betartod ezeket. Semmiképp ne használj túl sok mosószert. A gyapjúfonalból készült kötött ruhadarabok esetében célszerű nem csak speciális gyapjúmosószerrel mosni, de a különböző öblítőszerek használatától is tartózkodni.

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük