Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Életmentő kézművesek

Életmentő kézművesek? Igen. Ez nem egy hatásvadász cím, hanem a csodálatos valóság.

Dr. Franz Freudenthal Tichauer bolíviai gyermekszívsebész feltalált egy apró eszközt, amivel sok kis beteg életét lehet megmenteni a mellkas felnyitásával járó szívműtét nélkül.

A doktor felfigyelt rá, hogy minél magasabban a tengerszint felett élnek az emberek, annál gyakoribb, hogy a gyermekeik „lyukas szívvel” születnek. Sajnos sok esetben a késői diagnózis miatt ez magas gyermekhalandósághoz vezet. Ráadásul a bolíviai népesség 60-70 %-át kitevő őslakosok gyakran nem is tudták megfizetni egy nyitott szívműtét költségeit, ami korábban az egyetlen lehetséges gyógymód volt erre a betegségre.

Az általa feltalált módszerrel sokkal gyorsabban és egyszerűbben, a mellkas felnyitása nélkül gyógyíthatók meg a kis betegek.

Az eszköz, amit használ, összecsukott állapotában olyan vékony, hogy egy katéteren keresztül eljuttatható a megfelelő helyre, ahol szétnyílva „befoltozza” a hiányzó szöveteket. Azonban nem létezik olyan gép, ami képes volna egyetlen, a hajszálnál is vékonyabb szál hurkolásával elkészíteni ezt az műszert.

A gépek nem képesek arra, amire az ügyes kezű bolíviai ajmara indián asszonyok igen. Ők kézzel kötnek-fonnak meg minden egyes darabot. A kisebbek három-négy óra, a nagyobbak egy-két nap alatt készülnek el.

Az asszonyok nagyon büszkék – joggal – a kézműves hagyományaikon és sokéves gyakorlatukon alapuló gyártási folyamatra.

Szóval a kézművesség – nem csak átvitt értelemben – életmentő.

Források: https://greatbigstory.com, https://www.bbc.com, https://www.ted.com

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük