Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

5 + 5 érv a gyöngyfűző tanfolyamok mellett

Sokan és sokféle okból szidják a világhálót. Azért ne feledkezzünk meg arról se, hogy nem kizárólag elvesz (például rengeteg időt), hanem ad is. Ismereteket, önképzési lehetőséget, új barátságokat, vagy éppen régi barátságok újraéledését.

Akik valamilyen kreatív elfoglaltságra vágynak, rengeteg ötlettel lehetnek gazdagabbak. Az utóbbi években minden korábbinál népszerűbb ebben a körben a gyöngyfűzés is. Ami köszönhető az egyre szaporodó jó minőségű gyöngyfajtákon túl annak is, hogy az internetes közösségekhez csatlakozva, de akár egyénileg kutatva a nyilvánossá tett minták és leírások között szép számmal akadnak kezdőknek és haladóknak valók is. Annak ellenére, hogy magam is ezen az úton indultam el kezdetben, rá kellett jönnöm, hogy a virtuális térben működő szuper gyöngyös-közösségeknél többet adhatnak az „analóg világban”, időről-időre együtt alkotó gyöngyfűző csoportok, workshopok, tanfolyamok.

Egy kezdő gyöngyfűző:

  1. ha részt vesz egy kezdőknek szóló tanfolyamon, láthatja, hogy a „minden kezdet nehéz” másokra ugyanúgy igaz,
  2. ha nem ért valamit a rajzokon vagy leírásokon azonnali magyarázatot kaphat, és már folytathatja is az alkotást,
  3. ha nem úgy alakul a kezében egy ékszer, ahogy azt várná, rögtön megkaphatja a technikai segítséget, ahhoz, hogy megfelelő alapanyagokat – gyöngyöt, fűzőszálat, tűt, szereléket – válasszon, a minta által megkívánt szálfeszességet tartson, vagy éppen hogy tartsa a kezében a készülő darabot,
  4. ötleteket kaphat, hogy milyen sorrendben érdemes haladnia a különböző gyöngyfűzési technikák elsajátításában, hogy nap nap után sikerélménye legyen (hiszen egy kis elsőst is először megtanítanak írni és olvasni, és nem azzal kezdi az iskolai pályafutását, hogy a kezébe adják a Háború és békét, hogy írjon belőle olvasónaplót),
  5. a közösen végzett tevékenység során nem kizárólag a saját hibáiból tanulhat, de kikerülheti azokat a problémákat is, amikkel a többiek küzdenek a gyakorlás során.

Egy haladó gyöngyfűző:

  1. a workshopok alkalmával megpróbálkozhat olyan technikákkal, melyek számára nehézséget jelentenek,
  2. esetenként szerepeket tud cserélni, mikor ki lesz a „tanár” és a „tanuló”, a „tervező” és a „kivitelező”,
  3. új ötleteket, inspirációt nyerhet a többiek kivitelezési technikájából, szín- és anyagválasztásából,
  4. lehetőséget kap elméleti kérdések megvitatására,
  5. a közös munkával kiérlelt új megoldásokat beépítheti saját technikai repertoárjába.

Egy gyöngyfűző tanfolyam, amire annak is szüksége van, aki maga is oktatja a mesterséget:

Természetesen mindkét felsorolás folytatható, bár most csak néhány érvet szedtem össze. Mindenesetre szeretnék egy konkrét gyakorlati példát is bemutatni. A Fővárosi Művelődési Házban időről időre megtartott „gyöngyfűző maratonon”, ami egy-egy alkalommal két egész napos elfoglaltságot jelent a résztvevőknek, Nagy Gyöngyi és Zánki-Tóth Enikő népi iparművészek vezetésével folyó munka komoly vonzerővel bír. A résztvevők alkalmanként két-három ötletből választják ki, hogy mit fognak megvalósítani.

A legutóbb  Jimmie Boathright „Surfin’ around the waves” medáljára esett a választása legtöbbünknek. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy már a gyöngyök és a közepébe illesztendő rivoli kiválasztásánál hányféle elképzelés, ötlet fogalmazódott meg a társaságban. A munka során – bár mindenki többé-kevésbé követte a mintát – már egyre karakteresebben megmutatkoztak a különbségek. Például a rivoli befoglalására majdnem mindenki a mintában leírtaktól eltérő megoldást választott, és ráadásul többféle technikai kivitelezéssel. Mivel a minta csak a medálra vonatkozott, szép változatosságot mutat az is, hogy ki milyen nyakbavalót tart hozzá megfelelőnek. Volt keskeny bőrpánt, organza-szalagos és több féle gyöngyből fűzött is. A sajátom ilyen lett (60 cm-es csavart herringbone láncot kapott):

surfing-medal-2

surfing-medal-1

surfing-medal-3

A hátoldalán ilyen rejtett akasztója van, hogy biztonsággal megtartsa a kb. 7,5 cm-es medált:

surfing-medal-4

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük