Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Keep calm… – a sztori

Barter Books példány

Nos, a történet kezdete a múlt század első felére nyúlik vissza. 1939. áprilisban, amikor már egész Európa háborúra készült, a brit kormány megbízást adott három propagandaplakát elkészítésére. Júniusban egy designer – akinek neve nem került nyilvánosságra a mai napig sem – megtervezte őket. A különböző színű és feliratú, de megjelenésükben mégis egységes plakátok tetején VI. György király koronája olyan grafikai elem volt, amit Nagy-Britannia minden  polgára magával az országgal, a monarchiával azonosíthatott.

A három plakát közül  az első arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadság veszélyben van, és mindenkinek kötelessége annak védelmén munkálkodni. A második a bátorság, a vidámság és a döntési képesség szerepét hangsúlyozta a győzelem kivívása érdekében. Szeptemberben, a II. világháború kitörését követően 24 órán belül kikerültek az utcákra. Az előbbi 400 000, az utóbbi 800 000 példányban. A harmadik plakátot, amit 2 500 000 példányban nyomtattak ki – őrizd meg a nyugalmad és folytasd szöveggel – egy esetleges német invázió során a polgári lakosság morális szintjének emelését célzó felhasználásra, végül nem került terjesztésre széles körben. A háborút követően nagy részük zúzdában végezte.

Mintegy hatvan évvel később, 2001-ben egy könyvesbolt/antikvárium (Barter Books) egy kupac poros könyvet vásárolt meg, és amikor szétválogatták, megtalálták a harmadik plakát egy ép, használatlan példányát, mely alapján reprint kiadást készítettek 500 példányban, ami még abban az évben mind egy szálig el is fogyott. 2005-ben már heti 3000 példányt adtak el belőle, és az interneten is nagy népszerűségnek kezdett örvendeni. 2013. októberére már több mint 10 millió, az eredeti plakátot felhasználó, illetve parodizáló változat forgott közkézen. Különböző tárgyakon (pólókon, bögréken, kötényeken, táskákon, stb.) is megjelentek ezek a mémek, és a sor egyre csak bővül.

Keddenként a Nemesházi Gyöngymanufaktúra facebook-oldalán a gyöngyös-kézműves-vicces változatokból, esetenként valamilyen évfordulóhoz, ünnephez, évszakhoz kapcsolódóan vagy akár valamilyen „csajos” témában láthattok majd egyet-egyet.

Ha még szeretnétek olvasni a Keep Calm sztoriról, az alábbi oldalakon megtehetitek:

http://visual.ly/keep-calm-and-carry

http://www.keepcalmandcarryon.com/history/

http://www.thehistoryblog.com/archives/15388 (a fenti képet is innen vettem át)

Ha inkább a videót részesítenétek előnyben, itt nézhetitek meg:

Szolgálati közlemény

Ha hasznosnak találtad a cikket, vagy van olyan ismerősöd, akit érdekel a téma, használd bátran a megosztás funkciót! Ha kérdésed van, felteheted itt, a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük