Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Mi a csuda az a Mohs-skála?

Mi a csuda az a Mohs-skála?

Ha szoktál ásványokat használni az ékszereidhez, már biztosan találkoztál ezzel a kifejezéssel, és alkalmazod is a napi gyakorlatodban. Ha még csak most ismerkedsz az ásványékszerek világával, itt az alkalom, hogy megtudd.

Talán még emlékszel a középiskolás fizikaórai kísérletre, amikor különböző ásványokkal próbáltatok üveget karcolni. Volt, amelyikkel sikerült, volt, amelyikkel nem – az adott ásvány keménységétől függően. Ha a részletek nem is ugranak be elsőre, arra, hogy a gyémánt a legkeményebb, biztos mindenki emlékszik.

Carl Friedrich Christian Mohs (1773-1839) osztrák fizikus volt az, aki összeállította azt a 10 fokozatú skálát, amit az ásványok karcolási keménységének összehasonlítására használnak. Lényege, hogy minden nagyobb sorszámú ásvány karcolja az előtte álló, nála kisebb sorszámúakat. Két fokozat közé eső keménységet törtszámmal jelölik. (Pl.: 2 – 2 és 1/2)

És íme, a skála egyes fokozataihoz tartozó tulajdonságok és néhány példa (nem kizárólag ásványokra vonatkoztatva):

Hohs-féle keménységi skála

A Mohs-skála fokozatai és néhány példa

Nem túl régen, amikor az igazgyöngyökről, tenyésztett gyöngyökről és teklagyöngyökről írtam, szóba került az is, hogy a létrejöttükben/előállításukban levő különbségeken túl keménységükben is eltérnek. A fenti táblázatból látható, hogy az igazgyöngyök a kevésbé kemény ékszer-elemek közé tartoznak. Érdemes ezért az igazgyöngyből, tenyésztett gyöngyből készült ékszereket külön-külön zárható, puha bélésű tokban tárolni, hogy szépségüket sokáig megőrizzék. (Természetesen ugyanez vonatkozik a teklagyöngyös ékszerekre is, hiszen, azok még sérülékenyebbek.)

És lássunk egy szép példát a legkeményebb ásványból, a gyémántból csiszolt ékkövekre, a briliánsokra:

Szolgálati közlemény

Ha hasznosnak találtad a cikket, vagy van olyan ismerősöd, akit érdekelhet, használd bátran a megosztás funkciót! Ha kérdésed van, felteheted itt, a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is.

Mentés

Mentés

Mentés

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük