Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Van, ahol a semmittevést is díjazzák

Mire elérkezik a nyári szünet, a gyerekek és a felnőttek is vágynak a pihenésre. Van, aki ennek aktív, van aki passzív formáját választja. Mindenki ismeri a városokat útikönyvekkel, GPS-ekkel és fotóapparátokkal, szelfibotokkal járó turisták és a strandokon a napernyők alatt heverő lustálkodók tipikusnak tekintett példáit.

Be kell vallanom, hogy én inkább a gyöngyfűző táborokban tudom magam legjobban kipihenni. Ahol – bár kora reggeltől sokszor éjszakáig a gyöngyös alkotások készülnek – az elektronikus kütyük elől szinte teljes passzivitásba vonulhatok. Már csak azért is, mert például még telefon-térerő is csak az udvar bizonyos pontjain van. Ilyenkor teljes egészében a mintákra és a gyöngyfűzési technikákra tudok koncentrálni. Nem vonja el a figyelmem sem egy váratlan telefonhívás, sem a híráradat.

Nem vagyok ezzel egyedül, sőt  Dél-Koreában egy művész – WoopsYang – például 2014-ben kitalálta, hogy „semmittevési versenyt” szervez, ezzel szerette volna felvenni a harcot a stressz és a túlzott információterhelés ellen.

Nem is csoda, hogy éppen ott pattant ki ez a gondolat valakinek a fejéből, hiszen Dél-Korea lakosságának 80 %-a rendelkezik okostelefonnal, amit átlagosan napi négy órát használnak. Ráadásul a használók 15 %-án a függőség tünetei figyelhetők meg.

Bár sok volt a jelentkező, az idei (2016-os) versenyben végül mintegy hatvanan vehettek részt. A megmérettetés 90 percig tartott, a résztvevők ez alatt az idő alatt nem használhattak elektronikus eszközöket, nem beszélhettek, nem nevethettek, nem ehettek és nem volt szabad elaludniuk sem. A versenyzők szívritmusát 15 percenként ellenőrizték, és az lett a nyertes, akinek a legstabilabb volt a pulzusa, alapvetően ebből következtettek arra, hogy melyikük a legnyugodtabb. A győztes egy helyi rapper lett. Gondoltad volna, hogy pont egy ilyen pörgős szakma képviselője lesz a semmittevés bajnoka?

Az eseményről videó is készült.

Szolgálati közlemény

Ha hasznosnak találtad a cikket, vagy van olyan ismerősöd, akit érdekelhet, használd bátran a megosztás funkciót! Ha kérdésed van, felteheted itt, a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is.

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük