Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Környezetbarát vagy?

Sokan úgy gondolják, hogy aki szelektíven gyűjti a szemetet, az már eléggé környezetbarát. De valóban így van ez?

A műanyagokról, műszálakról számos tudományos és ismeretterjesztő cikkben írják, hogy a lebomlási idejük igen hosszú, és rövid ideig tartó használatuk után, céljukat vesztve csak szennyezik a környezetet.

A római korban egészen biztosan nem használtak ilyesmit. Ezzel szemben a növényi és állati eredetű alapanyagokból készült használati tárgyakat, ruhadarabokat sokszor nem egy ember, de több nemzedék nyúzta. Az is igaz, hogy legtöbbször gondosan kezelték, ápolták, megfelelően tárolták a birtokukban levő tárgyakat.

Még a közelmúltban is természetes volt, hogy a családban felnövekvő gyerekek sora használjon egy-egy ruhadarabot. De a felnőttek is továbbadták a következő nemzedéknek a koruk, vagy testalkatuk változása miatt hozzájuk már nem illő, ám jó állapotú viseleti darabokat. Amikor már eredeti funkciójuk szerint nem voltak használhatók, átalakították, vagy más célra hasznosították. Ám a végül kidobásra kerülő részek sem voltak környezetszennyezőek.

A British Múzeum gyűjteményének 2000 éves gyerekzoknijáról nem tudhatjuk, hányan viselték. Ám – hála a gondos restaurálásnak és a megfelelő tárolásnak – ma is megcsodálhatjuk életteli színeit.

Külön érdekessége az akkori lábbelikhez alkalmazkodóan kialakított formája. Elnézve a zokni kialakítását, ami illeszkedik a manapság tanga papucsként emlegetett, az idősebb korosztály szókincsében „vietnámi papucs” elnevezéssel szereplő nyári lábbelihez, kezd világossá válni az is, hogy a nagymamám miért is nevezte Krisztus-papucsnak ezt a fazont…

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük