Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Tutanhamon gyöngyei

Mindig halljuk, hogy a gyöngyök díszítő funkciója egyidős az emberiséggel.

Persze, a gyöngyként használt termésekkel és más könnyen lebomló anyagokból készült ékszerekkel nem találkozhatunk még a múzeumokban se nagyon, legfeljebb a különböző források alapján „újraalkotott” formában.

Az ásványokból, üveggyöngyből készült tárgyakat viszont konzerválás, restaurálás után megcsodálhatjuk a kiállító terekben, és rácsodálkozhatunk, hogy milyen aprólékos munkával készítették el őket már az ókorban is.

Vannak köztük olyanok is, amelyek színvilágukat, mintázatukat, technikai kivitelezésüket tekintve egyaránt megállnák a helyüket napjainkban is.

Ezen a képen Nagm Eldeen Morshed restaurátor egy Tutanhamon sírjából származó, bőrből és gyöngyökből készült címerdoboz helyreállításán dolgozik. (GEM Bio Restaurációs Laboratórium, Kairó)
Forrás: az Egypt Museum Facebook-oldala

Ha hasonló mintát látnátok egy designer-darabon talán nem is gondolnátok, hogy honnan származott a művész inspirációja.

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük