Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Református tutyiminta érmelegítőn

A Tolna megyei Gyönkről származó egyik református tutyiminta fonal helyett gyöngyökből kialakítva a dísze ennek az érmelegítőnek.

A német nemzetiségi viselet lábbelije a tutyi (Tolnában) vagy pacsker (Baranyában így hívják). Ezt a gyapjúból kötött – ma már sokszor talpalás nélkül használt – „szobapapucsot” színes mintákkal tették egyedivé.

Településenként, sőt településen belül vallási közösségenként eltérő mintakincset alkalmaztak a díszítésére.

Köszönet a segítségért, Wilhelm Anikónak, aki sok ismeretet és mintát megosztott velem!

Tudjátok, hogy nem csak készítem, de viselem is az érmelegítőket. Ősztől tavaszig a lakásban és a szabadban egyaránt javítja a komfortérzetemet, mert a gyapjú megakadályozza, hogy lehűljön a kezem.

De a légkondicionált irodákban nyáron is kellemesen öleli körbe a csuklót, és elkerülhetjük vele, hogy az alaposan lehűlt asztallapon a kezünk is fagyossá váljon A gyöngyös díszítés pedig jókedvre hangol.

Ha szintén kedvelője vagy ennek a praktikus apróságnak, megköszönöm, ha megosztod a tapasztalataidat, hogy minél többen megismerjék az előnyeit.

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük