Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Tüdős Klára

Tüdős Klára jelmeztervező, néprajzkutató, textiltervező, divattervező 1895. július 20-án született Debrecenben. Édesapja ügyvéd volt, édesanyja a családi háztartás vezetése mellett szakácskönyvet is adott ki (Magyar lányok hozománya, 1930.).

A debreceni református leánygimnázium elvégzése után londoni és svájci magánintézetekben, majd az Iparművészeti Főiskolán, illetve budapesti tudományegyetem néprajz szakán tanult.

1915-ben önkéntes hadiápolóként tevékenykedett Lembergben. Édesapja halála után férjhez ment, de a házassága válással végződött.

1925-től az Operaház jelmezműhelyét vezette, és 1926-ban ő tervezte Kodály Háry János című operájának jelmezeit is.

Az 1937-ben a budapesti belvárosban megnyitott „Pántlika” szalonjában számos illusztris hölgy készíttette el ruhatárát. Divatba hozta a paraszthímzéssel és szőttesekkel díszített ruhákat. Mottója az volt, hogy “a ruha vagy anyagban, vagy vonalban, vagy dekorációban legyen magyaros, de sohasem mindháromban egyszerre”.

Tüdős Klára fotó és idézet

Fotó: Film Színház Irodalom c. lap, 1938., via Wikipedia

1938-ban másodszor is férjhez ment: Zsindely Ferenc kultuszminisztériumi államtitkár lett a házastársa.
Férje támogatásával paraszti származású, tehetséges gyermekek felkarolására, oktatására kollégiumot, az Országos Református Nőszövetség elnökeként lapot alapított (Magyar Asszony), de ő volt az első magyar filmrendezőnő is (Fény és árnyék, 1943.)
A második világháború alatt svábhegyi villájuk számos üldözött zsidónak, főként gyerekeknek adott menedéket.

Ezt követően, 1980-ban bekövetkezett halálig sem alakult simán Tüdős Klára sorsa. Kalandos életéről regény is íródott (Bódis Krisztina).

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük