Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Méhek világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete három évig vizsgálta a méhek világnapjának kijelölését kezdeményező szlovéniai beadványt, míg végül 2017. decemberi közgyűlésükön elfogadták. A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került a naptárakba.

Egy városi legenda szerint Albert Einstein egy alkalommal azt mondta: ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl.

Hogy mennyi ebben az igazság, reméljük, soha nem fog kiderülni. De maga az a tény, hogy az ENSZ is fontosnak tartotta, rávilágít, hogy tényleg életbevágó dologról van szó. Persze, a tudósok általában a „beporzókról” beszélnek, de legyünk őszinték, a többiek nem adnak mézet…

Azt mindenesetre múzeumi kiállítási tárgy igazolja, hogy valaha egy Tolna megyei német gyöngykötő kézműves is akkora fontosságot tulajdonított a méheknek, hogy egy érmelegítőn is megörökített egy színpompás, képzeletbeli példányt. (A gyönki Német Nemzetiségi Tájházban látható.)

Mai ízlésünk szerint egy kissé erősen színezettnek tűnik ez a múzeumi darab. Így a saját tervemben egyetlen színnel formáltam meg a stilizált „méhrajt”, ami erre az érmelegítőre került.

Nem árt, ha ezen a módon is emlékeztetjük magunkat (és esetleg másokat is) a természet megóvására. Hiszen tényleg a saját életünk és az utódainké múlik azon, hogy mennyire vagyunk képesek erre.

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük