Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben

Egy nap népviseletben

Április 24-e – Szent György napja – már több mint kétezer éve tavaszkezdő napként kapott szerepet a köznapi életben. Hiszen már a rómaiak is ezen a napon tartották a pásztorok, nyájak, vincellérek oltalmazó istennőjének, Palesnek az ünnepét.

A keresztény egyház is ehhez a naphoz – a legendás sárkányölő szent névünnepéhez – kötötte a tavasz kezdetét. Magyarországon úgyszintén tiszteletnek örvendett az anyja hatására kereszténnyé vált római származású katonaszent már István király idejében is. Képe a korona bizánci részén látható. Sőt, Gellért püspök az első magyarországi székesegyházat is Szent György tiszteletére szentelte.

Szent György képe a magyar koronán

(A kép forrása: Wikipédia)

De ne ragadjunk le a múltban, hiszen van egészen friss, hagyományteremtő kezdeményezés is, ami ehhez a naphoz kötődik. 2015-ben az akkor 24 éves Hrágyel Dóra „Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel indított magánkezdeményezést egy Facebook- esemény keretében. Az volt a célja, hogy évente legalább egy napon a szokásos hétköznapi ruhát népviselettel kombinálva vegyük fel. Az ötlet véletlenül jött, egy ismerőse szatmári népviseletet készített neki néptánchoz, és a blúz próbáján feltűnt számára, hogy a régies darab milyen jól illik egy mai ruhához. Az jutott eszébe, milyen jó lenne így menni dolgozni vagy akár hétköznap ilyen összeállításban járni az utcán. Ha pedig ő így öltözködhet, miért tehetné más is – mondta el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Itt (2:46:10-től) meg is hallgatható: https://nava.hu/id/2184940/

A kezdeményezéshez már az első alkalommal több mint ezren csatlakoztak.

A 2015-ös Facebook-esemény megtekinthető itt. Az eseményhez kapcsolódó hozzászólásokhoz sokan csatoltak képeket is.

Jó látni a szebbnél szebb viseletekben, vagy csak egy-egy viseleti elemet tartalmazó öltözékekben magukat megmutató vidám fiatalokat az eseményhez kapcsolódó flashmob felvételeit is tartalmazó rövid filmben:

A sikeres, hagyományteremtő kezdet után nem maradhatott el a folytatás sem.

népviselet - rajzban

Múltunk a jelenben – egy nap népviseletben – 2016.

A kezdeményezésnek saját Facebook-oldala van.

Te mit fogsz viselni?

A népviselet napján, április 24-én, az idén már negyedik alkalommal figyelhetjük, hogy ismerőseink, kollégáink, szomszédaink vagy akár csak az utcán szembe jövők közül kin látunk valamilyen népviseleti elemet, legalább egy mosollyal nyugtázva, hogy egyre többen vannak, akiknek fontos a kulturális hagyományok megőrzése és továbbéltetése.

A népviselet napjához csatlakozva a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ Budakeszi Német Önkormányzatával karöltve 2018-ban néhány nappal későbbre (április 27-ére) hirdette meg a  „TrachtTag” – a német/sváb viselet napját.

kapcsolódó esemény a népviselet napjához - Tracht Tag

2018. évi Tracht Tag plakát

Az gyöngykötött érmelegítők fellelhetők voltak – igaz, csak kevés helyen – a magyar és a Tolna megyei sváb viseletben egyaránt, és jól illenek a modern, urbánus öltözékekhez is. Így, természetesen, aki velem találkozik, a kezemet figyelje ezen a napon! Nem azért mert csalok, hanem azért, mert tényleg lesz rajta érmelegítő.

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad, a “Tetszik” gombra kattintva jelezheted, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet, használd bátran a “Megosztás” gombot a cikk alatt!

Hogy biztosan megtaláld a cikket később is, tűzd ki a Pinterest képgyűjteményedbe egy jellegzetes illusztrációját!

Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .

Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat is!

Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük