Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Anyák napjára

Sokat gondolkoztam, mit adjak az idén anyák napjára az anyukámnak.

Lackner Monika néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa egy tavaly novemberben megrendezett konferencián, „A gyöngykötés a Gyönk környéki németek textilkultúrájában” című előadásában elmondta, hogy amikor egy asszony megtudta, hogy várandós, elkezdte elkészíteni babája számára az első gyöngyös főkötőt. A következő méretet pedig a gyermek keresztanyja kötötte.

Persze nem mindenkinek volt egyformán jó kézügyessége. Így gyakran előfordult, hogy például a réklik gyöngykötött betétjét „specialisták” készítették. Az apró ruhácska többi része pedig valamelyik családtag keze munkája volt.

A gyönki Német Nemzetiségi Tájházban is kiállításra került számos régi darab.

Az anyukám az idén már a 87-dik születésnapját fogja ünnepelni. (Tudjuk, a születésnap nagyon egészséges, minél több van belőle valakinek, annál tovább él…) Bizony, a legnagyobb nyári melegben is előfordul már vele, hogy fázik, ha éppen elbújik a Nap, vagy feltámad egy kicsit a szél.

Mivel egyébként is szívesen viseli az érmelegítőit, és nyáron inkább ő is a világosabb árnyalatú ruhákat kedveli, arra gondoltam, készítek neki egy pár, ezekhez jobban illő érmelegítőt.

A mintát a képen látható, a Tájház gyűjteményében kiállított rékli alapján rajzoltam meg, és így készítettem el idén az ajándékot anyák napjára.

Persze, elkészült a Tolna megyei sváb keresztelő rékli mintájának felhasználásával egy ünnepélyesebb – fekete – érmelegítő is. Az alapanyag most is 100 % bébi merinó gyapjú, ami puhaságát és a melegségét garantálja.

Az előző kettő XL-es méretű, de készült – egy fiatalos színváltozatban – egy M-es méretű is. Hiszen az adott minta szerencsére lehetővé teszi, hogy különböző méretvariációk is megköthetők legyenek.

Neked melyik tetszik jobban?

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek az itt szereplő információk, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük