Gyöngyékszerek, gyöngykötött viselet-kiegészítők

Sárközi (vagy mégsem)?

Virágos nyakék. Nem, nem sárközi! Még véletlenül sem! Ezzel a színkombinációval olyan messze van tőle, mint Makó Jeruzsálemtől…

Igaz, a történetében akad egy kis sárközi elem is:

Tavaly a kölesdi „sárközi” táborban Minorits Jánosné, Jutka tartott viseletbemutatót. Minden résztvevő kapott tőle egy szalagot. Megállapodtunk, hogy az idei táborra – házi feladatként – mindenki alkot belőle valamit.

Ezt a nyakéket készítettem. A szalag színei köszönnek vissza a gyöngyökben. Formára nyaksira hajaz ugyan, és a fűzése a virágválasztós dupla csipke alapján készült, de az ihletadó sárközi gyöngyök helyett egy teljesen modern nyakék lett a végeredmény. Csak egy kifejezetten bátor jelentkezőnek ajánlom.

Ahogy Budán is csak egyszer volt kutyavásár, ebből se fog több készülni, de még csak hasonló se…

Készítettem azért „igazi” sárközi gyöngyöt is.

A fürtös nyaksi az idősebb asszonyok viseletét egészítette ki. Ennek megfelelően általában sötétebb színű gyöngyöket használtak a fűzéséhez.

A Sárközben a fiatal leányok egészen menyasszonykorukig színpompás viseletben jártak templomba, vagy más, jelesebb ünnepi eseményekre. Ahogy Minorits Jánosné „Sárközi népviselet” című hiánypótló könyvében olvasható, egy idős néni így mesélt erről: „édösanyám nem engedte elrifáncolni a drága selyemszoknyát, azt csak a templomba vehettem föl, mulatságba jó vót az ócsóbb selyöm is.”

Az asszonyok viseletük formáját megtartva, éveik múlásával évről évre „elengedtek” egy-egy színt mind a ruháik, mind az ékszereik esetében. A végére csak a fekete maradt…

Szolgálati közlemény:

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, és ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhetnek a népi – különösen a sárközi – ékszerek, előre is köszönöm, ha megosztod vele.
A Nemesházi Gyöngymanufaktúra elérhető már az Instagramon is.
Kísérd figyelemmel a Pinterest-tábláinkat, érdemes.
Videóinkat megnézheted a Nemesházi Gyöngymanufaktúra YouTube-csatornáján .
Ha kérdésed van a cikkel (vagy más, gyöngyfűzős-gyöngykötős témákkal) kapcsolatban, felteheted itt, a bejegyzés végén a kapcsolati űrlap segítségével, vagy a Nemesházi Gyöngymanufaktúra Facebook-oldalán keresztül is. Ha a Facebook-oldal kedvelőjeként a “Követed” gombra kattintva kiválasztod a “Megjelenítés elsőként” opciót biztosan nem maradsz le az új blogcikkekről sem.
Ha kedvezményes ajánlatainkról sem szeretnél lemaradni, és eddig még nem tetted meg, iratkozz fel a Hírlevére!

«
»

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük